De basis van User Experience Design

Iedereen heeft er mee te maken User Experience Design (UX of UXD), het is vaak zo subtiel verweven in ons dagelijks leven dat we er niks van merken. De website waar je nu op leest heeft een specifieke gebruikerservaring, net als de computer of het mobiele apparaat dat je nu gebruikt. We zijn zo gewend aan wat we allemaal kunnen doen dat we vergeten dat iemand (of een team) heel hard na heeft gedacht over hoe het allemaal werkt en eruit ziet.

Systeemarchitecten

User Experience Designers zijn een soort architecten die systemen achter interactie ontwikkelen. Dit betekent dat er geen vaste diagrammen zijn om te volgen en het resultaat vaak afhankelijk is van onderzoek en iteraties. UX designers trekken gebruiksvriendelijkheid nog een stap verder door naar gebruikerservaring. Ze testen opnieuw en opnieuw om patronen in  het gebruik te ontdekken en die toe te passen.

In velden als webdesign zijn er al verschillende patronen bekend die steeds worden gebruikt. Een goede UX designer kijkt of deze patronen ook van toepassing zijn voordat ze worden ingezet. Neem bijvoorbeeld een app, zoals Facebook of Twitter. Beide apps maken gebruik van een menu onderin met beschrijvende icoontjes om de interactie te stimuleren. Inmiddels is dit een veel gebruikt patroon dat je waarschijnlijk vaker tegenkomt in apps. Dit is een systeem waar gebruikers gewend aan zijn geraakt, waardoor het effectief kan zijn om een vergelijkbaar systeem te ontwikkelen voor jouw app of site. De filosofie hierachter is grondig onderzocht en er is rekening gehouden met onderdelen op het scherm die makkelijk aan te raken zijn.

Voor UX designers is het belangrijk om verbindingen te zien tussen verschillende aspecten en het gewenste resultaat. Door dit duidelijk te communiceren heeft de gebruiker een intuïtieve ervaring. User Experience Designers bemoeien zich met alle aspecten van interactie en ervaring. Soms werken UX designers zelfstandig en soms in een team. Als ze onderdeel van een team zijn, zijn ze vaak in een leidende positie te vinden.

Als je er voor kiest om een UX specialist in te huren is het dus ook moeilijk om te beoordelen waar iemand nou werkelijk goed in is. En op welke manier hij of zij is gespecialiseerd binnen de enorme groep van vakgebieden. Een belangrijk onderdeel is dan ook of ze (onafhankelijk in welk vakgebied ze werken) goed zijn in onderzoek en de resultaten kunnen vertalen in praktisch toepasbare brokken.

User Experience in verschillende vakgebieden

UX is een enorm breed vak, met veel verschillende disciplines. UX kun je zien als een paraplu waar veel verschillende professionals zich onder scharen. Het is absoluut niet beperkt tot webdesign en grafische vormgeving:

Vakgebieden van User Experience Design