Weg met die oude Internet Explorer

Na 13 jaar is Microsoft eindelijk gestopt met het ondersteunen van Windows XP, tot grote bedroevenis van bedrijven en onder hard gejuich van vele web designers en ontwikkelaars. De dood van XP betekent namelijk ook dat Internet Explorer 7 en 8 er eindelijk helemaal uit gaan. Momenteel is het gebruik van IE7 wereldwijd onder de 5%, en voor IE8 ligt dit percentage onder de 10. De meeste gebruikers van IE7 zitten momenteel in China, dus tenzij je met China te maken hebt is IE7 al zo goed als te negeren. Voor IE8 is dat helaas een ander verhaal en veel medewerkers van bedrijven maken onder werktijd noodgedwongen gebruik van deze verouderde browser.

Voor web designers en ontwikkelaars betekend dit dus dat ze vaak IE8 nog moeten ondersteunen, wat inhoudt dat ze soms een website volledig overnieuw moeten bouwen met IE specificaties om dit te bereiken. Internet Explorer is dus ook een doorn in het oog van menig web designer en het onderwerp Internet Explorer roept al snel veel frustratie op.

De beleving van het web

Het internet is een mooi ding wat in de laatste paar jaar door moderne ontwikkelingen nog geweldiger is geworden. Dit betekent dat je voor die geweldige ervaring echter wel een fatsoenlijke browser nodig hebt. En met de meeste browsers is dat geen probleem, die voeren automatisch updates uit op de achtergrond waardoor de gebruiker er niks van merkt. Helaas is dat niet het geval met internet explorer, tenminste niet voor versies ouder dan 10.

In 1994 geleden is het World Wide Web Consortium (W3C) opgericht, een groep die de webstandaarden heeft vastgelegd en waar alle browsers zich inmiddels aan houden, om op lange termijn de groei van het web te ondersteunen. Zij bepalen welke regels de vormgeving van een website bepalen zodat alle websites bij elkaar aansluiten ongeacht de browser waar ze mee worden bekeken. De makers van de browsers houden zich hier aan, tenminste grotendeels. De oudere versies van Internet Explorer (dus IE 6,7 en 8) doen nog steeds hun eigen ding, maar alles boven IE9 kan in ieders geval deelnemen aan het web zonder al te veel chaos in de beleving. (Ook wel bekend als graceful degradation)

Veiligheid online

Internet privacy is een enorm ding de laatste paar jaar, en terecht niemand wil zijn privé uitspraken open en bloot op straat hebben, of er achter komen dat zijn credit card gegevens zijn misbruikt.

Het feit dat veel mensen nog Windows XP gebruiken zonder dat deze wordt geüpdatet is dan ook een enorm risico. Normaal gesproken zou Microsoft een lek zo snel mogelijk dichten, maar als je XP gebruikt is dat dus mooi verleden tijd. Ongeacht de browser die je gebruikt.

Maar sinds ik was begonnen met het schrijven van dit bericht is er ook wereldwijd aangekondigd dat Internet Explorer een gigantisch lek bevat en het wordt aangeraden om direct over te stappen op een andere browser. Er wordt gewerkt aan een oplossing, maar die zal niet ondersteund worden door XP, want Microsoft heeft sowieso veel liever dat mensen overstappen op Windows 7 of hoger.

Het is dus aan te raden om zo snel mogelijk een betere browser te downloaden en Windows te updaten naar een nieuwere versie. En sla vooral Windows Vista over als je daar nog niet genoeg slechte verhalen over hebt gehoord. Als je twijfelt of je Windows 8 wil hebben (wat er radicaal anders uitziet en werkt), dan zal je vast blij zijn om te horen dat de startbalk terug zal keren. Mocht je werkgever moeilijk doen, stuur ze dan naar dit bericht van de NRC en laat ze Firefox of Chrome installeren.

Update: Inmiddels heeft Microsoft het lek in Internet Explorer gedicht, ook voor Windows XP. Dus als je geen automatische updates aan hebt staan, download deze belangrijke update dan handmatig!